de Bellene – “Clos de La Chapelle” Bourgogne Blanc 2018

 22,50

In 1996 begon Nicolas, met behulp van zijn vader, op beperkte schaal vanuit Nuits-St-Georges zijn eigen “négoce” onder de naam Nicolas Potel. Helaas kwam zijn vader al snel te overlijden waarna de andere aandeelhouders van Dom. de la Pousse d’Or besloten het domein te verkopen. Ondertussen kocht hij van bevriende relaties de beste druiven, zodat hij in 1997 zijn eerste négoce wijnen onder de naam Nicolas Potel kon verkopen. Zijn business kreeg al snel naam vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding en groeide snel (naar later bleek tè snel). In 2003 maakte hij maar liefst 100 verschillende cuvées. Enerzijds door gebrek aan liquide middelen en anderzijds door de zorg voor zijn zieke vrouw ging hij in op het aanbod van de gebroeders Cottin (eigenaar van het handelshuis Labouré-Roi) om zijn bedrijf èn de naam Nicolas Potel aan hun te verkopen. Op dat moment wellicht de beste beslissing voor hemzelf maar wat later bleek niet voor het bedrijf. Het bleek dat Nicolas niet zijn stempel meer op de wijnen kon drukken en in 2005 kreeg hij van één van zijn producenten de mogelijkheid om wijngaarden te kopen. Omdat dit niet de policy van de gebroeders Cottin was besloot Nicolas onder de naam Bellene opnieuw zijn eigen Domaine te beginnen in 2009. Ditmaal niet vanuit Nuits-St-Georges maar vanuit Beaune (de historische naam was Bellene).
 
Vanaf het begin werd er biologisch gewerkt. Hij streefde er naar om de eerste “biologische producent” in de Bourgogne te worden inclusief zijn gekochte druiven die onder de naam Maison Roche de Bellene verkocht worden. In 2010 bestaat het domein uit verschillende wijngaarden met zeer oude stokken in o.a. Santenay, St. Romain, Beaune, Savigny, Nuits-St.-Georges, en Vosne-Romanée.
 
Andere gemeente appellations komen we tegen in zijn négoce wijnen onder de naam Roche de Bellene. Hier heeft hij zijn 100 cuvées uit de periode Nicolas Potel tot ruim de helft terug gebracht. De volumes zijn aanmerkelijk kleiner geworden maar hoger van kwaliteit.
 

Op voorraad

Categorie Smaakkenmerken , , , ,

Volle chardonnay van Domaine de Bellene, wax afsluiting, lichte houtondersteuning, zachte lange afdronk. Heerlijk bij volle vis gerechten, of pasta met truffel.

Huis

Land

Frankrijk

Streek

Bourgogne

Druiven

Chardonnay

Jaar

2018

Inhoud

0,75

Alcohol percentage

12,5%

Welkom op de website van Heijwine.nl. Om deze website te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Maak een keuze om door te gaan.