Château Fontebride – Sauternes

 14,95

Sauternes is 's werelds beroemdste produktiegebied voor liquoreuze witte wijn.
Deze wijnen hebben hun hoge zoetgehalte te danken aan de zogeheten “edele rotting”.
Nu de kunst om dit duidelijk uit te leggen. Door het koude water van de Ciron dat uitmond in het warmere water van de Garonne ontstaan in het najaar ochtendnevels die tegen de hellingen blijven hangen. Hierdoor worden de druiven vochtig en in de ideaalste omstandigheden hecht zich dan een kleine zwam, de botritis cinerea, op de druiven. De door deze zwam aangetaste druiven zullen uitdrogen en al snel tot 50% van hun watervolume verliezen.
De hoeveelheid zuren en suikers zullen echter hoog blijven, zodat de druiven dus een relatief hogere concentratie hebben.
Een goede liquoreuze wijn is daardoor zeer zoet, maar toch ook levendig en elegant en dus niet log en stroperig. Men oogst hier dan ook met de hand en ook meerdere malen omdat de druiven niet allemaal tegelijk zullen zijn aangetast.

 

Op voorraad

Categorie Smaakkenmerken , , ,
Chateau Rieussec, waar deze wijn wordt geproduceerd, is eigendom van de beroemde familie Rothschild sinds 1989. Het Chateau ligt op de grens van de gemeenten Fargues en Sauternes en is de buurman van het wereldberoemde Chateau d’Yquem.
De blend bestaat voor 85% uit Semillon, 10% Sauvignon Blanc en 5% Muscadelle. Zo’n 70% van de oogst wordt op eikenhout vergist en de rest op roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn nog eens 18 maanden op eikenhouten vaten.
Het is een zeer rijke en aromatische wijn met tonen van honing, vanille, perzik, amandel, abrikoos en geconfijt fruit.
Huis

Land

Frankrijk

Streek

Sauternes, Bordeaux

Druiven

Semillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle

Jaar

2017

Inhoud

0,375

Alcohol percentage

13,5%

Welkom op de website van Heijwine.nl. Om deze website te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Maak een keuze om door te gaan.