Jelle Heijmans is eerste officiële vinoloog in Steenbergen

STEENBERGEN – Van je passie je beroep maken. Dat geldt zeker ook voor Jelle Heijmans. Hij rondde zijn opleiding tot vinoloog af en wordt officieel ingeschreven in het Nederlands Vinologenregister. Daarmee is de Steenbergenaar de eerste officiële wijnkenner in deze plaats.

Jelle Heijmans startte zijn loopbaan in de horeca. Als sommelier adviseerde hij acht jaar lang in diverse gerenommeerde restaurants klanten welke wijn het meest geschikt zou zijn bij bestelde gerechten. “In deze jaren deed ik veel praktijkervaring op. Dat heeft me bij mijn opleiding tot vinoloog enorm geholpen. Vooral de onderdelen waarbij het proeven van wijn belangrijk was, kon ik zo sneller afronden. Vinoloog staat voor wijnkenner, het woord is afgeleid van het Latijnse woord voor wijn ‘Vinum’. De opleiding die ik volgde wordt in Maarn gegeven. Je dient er een serie modules voor te volgen en steeds examens af te leggen. Veel theorie, maar ook veel praktijk. Je moet bijvoorbeeld 12 wijnen blind proeven en kunnen vertellen om welke wijn het gaat. Per module krijg je vier kansen. Haal je deze niet, dan is het einde verhaal. Vinoloog is de op een na hoogste graad die je kunt halen. De hoogste graad is Magister Vini, hiervan zijn er slechts zes in Nederland. Mijn doelstelling is om me nog verder te bekwamen en vervolgens over vijf jaar voor deze graad te gaan. Nu ben ik best trots op het tot nu toe bereikte resultaat. Ik ben 27 jaar en dat is jong voor een vinoloog”.

 

Eigen wijnhandel

Jelle Heijmans richtte in 2013 een eigen wijnhandel op. “Met Heijmans wijnen belever ik de horeca. Ik heb hiervoor uitstekende wijnen, die ik zelf importeer. Hierdoor kan ik ook wat exclusievere wijnen leveren. Ook heb ik het bedrijf Heijwine, waarmee ik wijn aan particulieren verkoop. Zij kunnen zo profiteren van uitstekende wijnen, waarbij ik net als aan de horeca graag adviseer. Daarbij ga ik uit van de smaak van mijn klanten en zoek daar passende wijnen bij. Ik ben vooral een liefhebber van Duitse wijnen, maar weet ook uitstekende wijn uit Frankrijk te vinden. De import ga ik verder uitbreiden vanuit Italië en Spanje. Ik specialiseer me in wijnen die tussen de vijf en vijftien euro kosten. Heerlijke wijnen voor een betaalbare prijs dus‘.

 

Rechten van dit stuk behoren aan De Steenbergse Courant.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Sorry!

Je bent niet oud genoeg om deze website te bezoeken! Ben je het hier niet mee eens? Mail dan naar info@Heijwine.nl